Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναζητά τον πολιτικό, που θα αντικαταστήσει τον Γιόζεφ Πρελ, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας από την ηγεσία του κόμματος όσο και από τις θέσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών.

Ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Πρελ στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος και προφανώς στο αξίωμα του αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση, θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ και ο υπουργός Οικονομίας Ράιχολντ Μίτερλενερ.

Ως επικρατέστερο για τη διαδοχή στο κόμμα, αναλυτές στη Βιέννη θεωρούν τον κ. Σπίντελεγκερ, ο οποίος ηγείται της πολυπληθέστερης σε μέλη κομματικής οργάνωσης Αυστριακός Σύνδεσμος Εργατών και Υπαλλήλων αλλά και λόγω της προέλευσής του από το σημαντικότερο κομματικά, ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, όπως και του γεγονότος ότι μια εκλογή του φέρεται να στηρίζουν οι περισσότεροι των ηγετών των οργανώσεων του Λαϊκού Κόμματος στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

"Εναντίον" μιας ενδεχόμενης επιλογής της κ. Φέκτερ, φέρεται να λειτουργεί η ιδιαίτερα σκληρή πολιτική της ως υπουργός Εσωτερικών και η ως εκ τούτου χαμηλή δημοτικότητά της, ενώ ευρύτερα αποδεκτός θεωρείται ο κ. Μίτερλενερ, ο οποίος δεν αποκλείεται να διαδεχτεί τον κ. Πρελ στο υπουργείο Οικονομικών, θέση που μπορεί ενδεχόμενα να καλυφτεί με τον σημερινό υφυπουργό Οικονομικών Ράιχολντ Λοπάτκα.

Η παραίτηση του κ. Πρελ από όλα τα πολιτικά αξιώματα, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσε έκπληξη, καθώς κομματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι ανέμεναν την επιστροφή του στα καθήκοντα του μετά τις γιορτές του Πάσχα, έπειτα και από μακρά ανάρρωσή του που κατέστη αναγκαία εξαιτίας των επικίνδυνων για την υγεία του δύο θρομβώσεων και ενός πνευμονικού οιδήματος που είχε υποστεί πριν σχεδόν ένα μήνα.

Η σοβαρότητα της περιπέτειας με την υγεία του και προφανώς οι συμβουλές των θεραπόντων γιατρών του, φέρεται να οδήγησαν τον μόλις 42χρονο Γιόζεφ Πρελ, στην απόφαση για παραίτηση, απόφαση, που, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν είναι κατά της πολιτικής αλλά είναι υπέρ της υγείας και της οικογένειάς του.

Την απόφαση παραίτησης αποδέχτηκαν θεωρώντας την σεβαστή, τόσο ο ίδιος ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, όσο και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όπως επίσης οι ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Η παραίτηση του Γιόζεφ Πρελ έρχεται μόλις δυόμισι χρόνια μετά την εκλογή του στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος από το συνέδριό του τέλη Νοεμβρίου 2008 -- στη θέση του παραιτηθέντα τότε εξαιτίας της εκλογικής ήττας του στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008, Βίλχελμ Μόλτερερ -- και την λίγες ημέρες αργότερα ορκωμοσία του ως αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ανάλογα σύντομη με αυτή του Γιόζεφ Πρελ, υπήρξε η θητεία στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος και στην κυβέρνηση -- στην οποία διετέλεσε επίσης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών -- του προκατόχου του, Βίλχελμ Μόλτερερ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2007 είχε διαδεχτεί στην κορυφή της κομματικής ηγεσίας τον επί δώδεκα χρόνια αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, μέχρι τότε και για σχεδόν επτά χρόνια, επικεφαλής ως καγκελάριος της αμφιλεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με την Ακροδεξιά του Γιεργκ Χάιντερ, είχε αποχωρήσει από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος τον Ιανουάριο του 2007, λόγω της ήττας του από τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί τρεις μήνες νωρίτερα.