Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία με τους αυτονομιστές να περνούν στην αντεπίθεση.

Τουλάχιστον 10 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας.

Στο μεταξύ κάτοικοι της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαριούπολης εγκατέλειπαν την πόλη εν μέσω της προέλασης των ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει διάφορες κοινότητες στην περιοχή, όπως διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.

Περίπου 40 χλμ. ανατολικότερα, οι αντάρτες έχουν καταλάβει πλέον την πόλη Νοβοαζόφσκ, όχι μακριά από τα σύνορα.

Στο μεταξύ αναμένεται να σταλεί μία δεύτερη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Λάβαμε μια απάντηση μέσω μιας διακοίνωσης του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εξέφρασε κατ’ αρχήν τη συμφωνία του στην πρότασή μας για αποστολή μιας ανθρωπιστικής οχηματοπομπής», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.