Με την πολιορκία του Λένινκγραντ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρομοίασε τις μάχες γύρω από το  Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές (…) Δυστυχώς αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες (…) πολιορκούσαν τις πόλεις μας», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των αυτονομιστών.

«Είναι απαραίτητο να αναγκάσουμε ουσιαστικά τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν αυτές τις συνομιλίες —όχι για τεχνικά ζητήματα— (...) αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές», είπε. 

Πάντως ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η ουκρανική κρίση είναι μια τραγωδία και ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ουσιαστικά ένας λαός».

«Οι άνθρωποι που έχουν δικές τους απόψεις για την Ιστορία και την ιστορία της χώρας μας ενδέχεται να διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά μου φαίνεται ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ένας», σημείωσε.