Την άποψη ότι «όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προοπτική που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα μετριασμού όλων των εντάσεων και των προβλημάτων στα Βαλκάνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς, ο οποίος συμμετείχε, χθες, στο συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διεξήχθη στο Βερολίνο, εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα συνεχιστεί σύντομα και σημείωσε πως δεν αναμένει πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη σερβική στάση στην κρίση στην Ουκρανία (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν πριν από το συνέδριο).

Η Σερβία ανησυχεί για την κατάσταση στην Ουκρανία και οι περαιτέρω εξελίξεις σε ό,τι αφορά το πολιτικό κλίμα στη χώρα αυτή θα εξαρτηθούν από τους δυνάμει κινδύνους για κλιμάκωση των συγκρούσεων και την επιτυχία των προσπαθειών για αποκατάσταση της ειρήνης, τόνισε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ο ίδιος σημειωσε ότι το Βελιγράδι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως η διαμάχη αυτή θα πρέπει να λάβει τέλος. Επεσήμανε, δε, ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για λόγους προάσπισης των εθνικών οικονομικών της συμφερόντων.