Καθώς οι αυτονομιστές αντάρτες ετοιμάζονται για την επίθεση στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, Κίεβο και Δύση σκληραίνουν τη στάση τους κατά της Μόσχας, καταγγέλλοντας εισβολή ρωστικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες 10 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη εν αναμονή της επίθεσης των αυτονομιστών.

Η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες ημέρες οι αυτονομιστές πέρασαν στην αντεπίθεση ανατρέποντας την εικόνα του εμφυλίου στην ανατολική Ουκρανία που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 2593 άτομα. 

Ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, και το Κίεβο σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία του στα ανατολικά επανέφερε χθες την υποχρεωτική στράτευση, ενώ καταγγέλλει ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ προανήγγειλε την επανέναρξη των διαδικασιών για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ που είχε «παγώσει» το 2010 ο τότε πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο κατά τη σημερινή σύνοδο των μελών του ΝΑΤΟ ζήτησε μετ' επιτάσεως την αποστολή όπλων για επανεξοπλισμό του στρατού: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες μέλη», δήλωσε ο Ιχόρ Ντολχόφ, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στον οργανισμό.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι και το γεγονός ότι η Πολωνία αρνήθηκε να δώσει άδεια να εισέλθει στον εναέριο χώρο της το αεροπλάνο που μετέφερε τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ο οποίος επέστρεφε στη χώρα του από τη Σλοβακία, ενώ σε παρόμοια κίνηση προχώρησε σύμφωνα με το Russia Today και η Ουκρανία.

Η απαγόρευση ωστόσο ήρθη λίγη ώρα αργότερα.

Παρότι οι χώρες της Δύσης αποκλείουν μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, αρχίζουν όλο και περισσότερο να κάνουν λόγο για εμπλοκή ρώσων στρατιωτών στα ανατολικά, δίχως ωστόσο να μιλούν ξεκάθαρα για «εισβολή». 

Βερολίνο και ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από τη Μόσχα, και προετοιμάζουν έναν νέο γύρο κυρώσεων, γεγονός που όπως φαίνεται βρίσκει αντίθετες αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ρωσικό έδαφος. 

Από την πλευρά της η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή της στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας και στρέφει τα πυρά της κατά του Κιέβου, δια στόματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές (…) Δυστυχώς αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες (…) πολιορκούσαν τις πόλεις μας», δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των αυτονομιστών.

«Είναι απαραίτητο να αναγκάσουμε ουσιαστικά τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν αυτές τις συνομιλίες —όχι για τεχνικά ζητήματα— (...) αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές», είπε.