«Το Ισλαμικό Κράτος είναι η σοβαρότερη απειλή που γνώρισε η Βρετανία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, λίγη ώρα μετά την αύξηση του συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ο Κάμερον εξήγγειλε ταυτόχρονα νέα νομοσχέδια που θα δυσκολεύουν τους υπηκόους της Βρετανίας να ταξιδέψουν στο Ιράκ και τη Συρία και θα διευκολύνουν την κατάσχεση διαβατηρίων ή ακόμη και την αφαίρεση της υπηκοότητας.

Όπως ανέφερε ότι θα εξηγήσει λεπτομερώς τα σχέδιά του κυρίως για την κατάσχεση των διαβατηρίων στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Είναι προφανές ότι «υπάρχουν κενά στο οπλοστάσιό μας» σε δικαστικό επίπεδο, επέμεινε εξάλλου απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην έκκληση της υπουργού Εσωτερικών Τερέσα Μέι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου οι βρετανικές αρχές να εμποδίσουν τους δυνητικούς τζιχαντιστές να φύγουν από τη Βρετανία για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε μάλιστα τα επίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για «τουλάχιστον 500 Βρετανούς που έχουν φύγει για τη Συρία και ενδεχομένως για το Ιράκ» προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Με το Ισλαμικό Κράτος βρισκόμαστε μπροστά από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εδρεύει μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αλλά που προσπαθεί να ιδρύσει και να διευρύνει, με βίαιο τρόπο, το δικό της τρομοκρατικό κράτος. Μπορεί να βρεθούμε με ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου. Αυτή η φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα εξτρεμιστικό χαλιφάτο αντιπροσωπεύει μία απειλή για την ίδια μας την ασφάλεια στη Βρετανία» προσέθεσε.