current views are: 2

30 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση06:20

Τι κέρδισε και τι έχασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την στρατιωτική εμπλοκή στη Γάζα

Ακόμη ένα κεφάλαιο στη μακροχρόνια ιστορία των ισραηλινοπαλαιστινιακών ένοπλων συγκρούσεων έκλεισε την περασμένη Τρίτη με την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς έπειτα από 50 ημέρες αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσίευση 06:20’
αρθρο-newpost

Ακόμη ένα κεφάλαιο στη μακροχρόνια ιστορία των ισραηλινοπαλαιστινιακών ένοπλων συγκρούσεων έκλεισε την περασμένη Τρίτη με την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς έπειτα από 50 ημέρες αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμη ένα κεφάλαιο στη μακροχρόνια ιστορία των ισραηλινοπαλαιστινιακών ένοπλων συγκρούσεων έκλεισε την περασμένη Τρίτη με την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς έπειτα από 50 ημέρες αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Και καθώς η σύρραξη τερματίστηκε το Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου για ακόμη μία φορά επέλεξε τη στρατιωτική λύση ως απάντηση στο ζήτημα της Γάζας, μπαίνει στη φάση της αποτίμησης.

Παρά τους «λεονταρισμούς» του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου περί σκληρής απάντησης εάν η Χαμάς εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον ισραηλινού εδάφους, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα ανώτερα κυβερνητικά και στρατιωτικά κλιμάκια της χώρας ήταν η αμηχανία.

Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την καθυστέρηση να επιβεβαιωθεί επίσημα η συμφωνία για κατάπαυση, καθώς οι τοποθετήσεις από το Τελ Αβίβ ερχόταν σε μορφή διαρροών κατά τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της Αιγύπτου.

Πράγμα λογικό άλλωστε καθώς ο πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση από τα δεξιά του, τα κόμματα δηλαδή που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και έχουν στην κατοχή κρίσιμα χαρτοφυλάκια όπως αυτό των Εξωτερικών που έχει στα χέρια του ο Αβινκγκόρ Λίμπερμαν, ηγέτης του Ίσραελ Μεϊτίνου.

Μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, ο Νετανιάχου έδωσε μία συνέντευξη Τύπου για να περιγράψει τα κατορθώματα της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή. Το στρατιωτικό σχέδιο δηλαδή που υλοποιήθηκε τις τελευταίες 50 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας και στοίχισε τη ζωή περισσότερους από 2.000 Παλαιστινίους, άφησε τραυματισμένους 10.000 και εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους στον αποκλεισμένο θύλακα.

Κάνοντας λόγο για «τεράστια επιτυχία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων», για τον αφανισμό «1.000 στρατιωτών της Χαμάς και σημαντικών ηγετών της» αλλά και την «αποτροπή επιθέσεων σε εδάφη της χώρας», προσπάθησε να πείσει το εσωτερικό της χώρας του αλλά και την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των επιχειρήσεων. Αλλά μάλλον δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον εαυτό του.

Πέτυχε η «Προστατευτική Αιχμή;»

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ισραήλ από την πρώτη κιόλας στιγμή κατέκριναν με σφοδρότητα την απόφαση του Νετανιάχου, που για πολλούς φάνηκε σαν να έψαχνε ευκαιρία να κλείσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με κάθε κάθε κόστος. Και όταν αυτή εμφανίστηκε την εκμεταλλεύτηκε δίχως δεύτερη σκέψη, παρακάμπτοντας το ίδιο το συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου πολλά μέλη επιθυμούσαν τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

Πράγματι, η συμφωνία που πέτυχε φαντάζει εξαιρετικά δυσμενής για το Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα για μερικούς μήνες… ησυχίας συμφώνησε να χαλαρώσει τους αποκλεισμούς στη Γάζα, ανοίγοντας μεθοριακά περάσματα, διευρύνοντας τη ζώνη ψαρέματος στα έξι ναυτικά μίλια. Ταυτόχρονα, το Τελ Αβίβ συμφώνησε να εισάγει οικοδομικά υλικά ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση των ρημαγμένων από τους βομβαρδισμούς εδαφών.

Όσο για τον εκπεφρασμένο στόχο της «εξαφάνισης της Χαμάς;». Αρκεί κάποιος να δει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας για να αντιληφθεί εάν οι ΙΕΔ τον πέτυχαν ή όχι: Για ακόμη μία φορά άφησαν πίσω τους συντρίμμια, την ισλαμική οργάνωση να αιμορραγεί, αλλά να διατηρείται ζωντανή, με ένα μέρος του οπλοστασίου της άθικτο και τους κάτοικους του θύλακα να συνεχίζουν να συσπειρώνονται γύρω τους.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ένα καλό παράδειγμα για την επιρροή που ασκεί η Χαμάς και οι άλλες ισλαμικές οργανώσεις.

Κάποιοι μάλιστα όπως η Haaretz άρχισαν να αναπολούν τις προτάσεις που κόμισε τον Ιούλιο ο Τζον Κέρι που προέβλεπε προσωρινή κατάπαυση του πυρός για επτά ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς. Τότε στο Τελ Αβίβ είχαν πάρει τον αμερικανό ΥΠΕΞ περίπου στο ψηλό, κάνοντας λόγο για… «στρατηγική τρομοκρατική επίθεση» από πλευράς ΗΠΑ.

Οι αστοχίες από την κυβέρνηση Νετανιάχου σε συνδυασμό με τη συνηθισμένη βιαιότητα των επιχειρήσεων των ΙΕΔ στη Γάζα δημιούργησε ένα αν μη τι άλλο αρνητικό κλίμα στο Ισραήλ, γεγονός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μόνο το 38% των Ισραηλινών εμφανίζεται ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Νετανιάχου σύμφωνα με μέτρηση της Haaretz, με τη δημοτικότητά του να σημειώνει κυριολεκτικά «βουτιά», δεχόμενος πυρά και από τα δεξιά του και από τα αριστερά.

Κάπως έτσι, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για μία πιο μόνιμη εκεχειρία. Είναι εύκολο κάποιος να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Το δύσκολο είναι να ξέρει πως να τον τελειώσει. Εν προκειμένω ο Νετανιάχου μάλλον δεν κατάφερε να τον τελειώσει όπως ήθελε. Και με αυτή την προοπτική, ενδεχομένως οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις να είναι πιο ραγδαίες απ’ όσο κάποιοι περιμένουν.


σχετικα αρθρα