Δεκαέξι κουβανοί μετανάστες οι οποίοι κατέφυγαν με ένα μικρό σκάφος στα νησιά Κέιμαν υποχρεώθηκαν να συνεχίζουν το ταξίδι τους στη θάλασσα αφότου οι τοπικές αρχές τους απέλασαν επικαλούμενες μια συμφωνία μετανάστευσης με την Κούβα. Το 6μετρο σκάφος τους που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο κατευθύνθηκε προς την Ονδούρα, περίπου 400 ναυτικά μίλια (644 χιλιόμετρα) μακριά από τα νησιά Κέιμαν. 

Για τελευταία φορά το σκάφος εθεάθη να οδηγείται από ένα σκάφος του λιμενικού και ένα ελικόπτερο περίπου πέντε μίλια (οκτώ χιλιόμετρα) μακριά από τη στεριά και να παρασύρεται δυτικά όπου τα κύματα έφταναν το ενάμιση μέτρο δείγμα ότι πλησίαζε καταιγίδα. 

«Αφήσαμε την Κούβα, επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας ή τα βασικά στοιχεία για να ζήσουμε», είπε ο καπετάνιος του πλοιαρίου μιλώντας στην ακτή, πριν αποπλεύσει το σκάφος. Ο καπετάνιος, ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Άντζελο ανέφερε ότι στο μικρό σκάφος επέβαιναν 11 άνδρες και πέντε γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών όλοι από την περιοχή Μανζανίλο στην ανατολική Κούβα

Ο ίδιος ανέφερε ότι ταξίδευσαν στη θάλασσα για πέντε ημέρες μετά την αναχώρησή τους από την ανατολική Κούβα και κατάφεραν να επιζήσουν από το πέρασμα του τυφώνα Κριστομπάλ στα ανατολικά. Το πλοιάριο δεν έχει σκέπαστρο με τους επιβάτες να είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον ήλιο του καλοκαιριού και από ότι φαίνεται έφτασαν στα νησιά Κέιμαν καθώς είχαν ξεμείνει από νερό. 

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 1999 μεταξύ της κυβέρνησης της Αβάνας και των νησιών Κέιμαν τα κουβανικά σκάφη επιτρέπεται να διέρχονται από τα ύδατα των νησιών όσο δεν ζητούν καμία βοήθεια. Αν οι μετανάστες βγουν στην ξηρά τότε τίθενται υπό κράτηση και συνήθως επαναπατρίζονται στην Κούβα

Πλοιάρια με κουβανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την κομμουνιστική χώρα φτάνουν συχνά στα νερά των νησιών Κέιμαν, που βρίσκονται στην Καραϊβική λιγότερο από 100 ναυτικά μίλια (160 χιλιόμετρα) νότια της Κούβας. 

Συνήθως ταξιδεύουν προς την Ονδούρα από όπου οι μετανάστες κάνουν το μακρύ ταξίδι δια ξηράς για να φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης των νησιών Κέιμαν υπολογίζουν ότι περίπου 244 κουβανοί μετανάστες έχουν περάσει μέσα από τα χωρικά ύδατα της μικρής νησιωτικής χώρας εντός του 2014, ενώ οι 76 από αυτούς επαναπατρίστηκαν.

TAGS