Την υποψηφιότητα της ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για την θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστηρίζουν οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες επιθυμούν «ο νέος πρόεδρος να οριστεί κατόπιν συναίνεσης ανεξαρτήτως κομματικών υπολογισμών» επισήμανε ο Γκάμπριελ, χωρίς να δώσει ένα όνομα για το διάδοχο του Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προετοιμάσουν «το επόμενο επίπεδο των κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας ως απάντηση για την επέμβασή της στην Ουκρανία, τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι έπειτα από αυτήν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία… οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει το επόμενο επίπεδο κυρώσεων» υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την Σύνοδο των Βρυξελλών.