Την ώρα που οι αρχαιολόγοι δουλεύουν ασταμάτητα, προκειμένου να φέρουν στο φως το περιεχόμενο του τύμβου της Αμφίπολης, οι Σκοπιανοί δεν κάθονται με… σταυρωμένα τα χέρια.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μπορεί οι έλληνες αρχαιολόγοι να μην βάζουν πολύ ψηλά τον πήχυ ως προς το περιεχόμενο του νεκρικού θαλάμου, στα Σκόπια ψάχνουν εναγωνίως να βρουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με οδηγό τα… άστρα!

Αυτή την περίοδο, διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον «ανεξάρτητο αρχαιολόγο» από την Κροατία, Ντομαγκόι Νίκολιτς, πραγματοποιούν αρχαιολογική έρευνα στην τοποθεσία Οβτσε Πόλε, κοντά στην πόλη Στιπ της ανατολικής FYROM, με τη μέθοδο της «αρχαιοακουστικής» ( μελέτη της ακουστικής αρχαιολογικών χώρων), ώστε να διαπιστωθεί αν κάτω από ένα γεώγλυφο, μια τούμπα δηλαδή, κρύβεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η οποία επικαλείται την εφημερίδα των Σκοπίων Utrinski Vesnik, η «ομάδα ειδικών» αναζητεί τον θαμμένο μακεδόνα στρατη­λάτη, καθοδηγούμενη από τον αστερισμό της Κασσιόπης, κατά το πρότυπο των Τριών Μάγων στο ταξίδι προς το σπήλαιο της Βηθλεέμ. 

«Την 21η Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι επιστήμονες εργάζονταν άγρυπνα στο μικρό γεώγλυφο. Διατείνονται ότι τις πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου, ο αστερισμός της Κασσιόπης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το γεώγλυφο της Μπέλα Ζόρα και πως αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος κάποιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας», σημειώνει το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας.

Κατά τον επικεφαλής των ερευνών, Ντομαγκόι Νίκολιτς, ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει ταφεί ούτε στην Αλεξάνδρεια, ούτε στην Ελλάδα, αλλά στο Οβτσε Πόλε.

«Μία εσωτερική ώθηση παροτρύνει τους ανθρώπους να θέλουν να ενταφιαστούν εκεί όπου έχουν γεννηθεί. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας έχει γεννηθεί στο Οβτσε Πόλε και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, ο οποίος καλύφθηκε εσκεμμένα», δήλωσε ο κροάτης ερευνητής.

Ωστόσο, την παραπανώ «ιστορία» έρχεται να χαλάσει ένας εν αποστρατεία συνταγματάρχης των ενόπλων δυνάμεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Σβέτοζαρ Στογιάνοβιτς, ο οποίος αποδόμησε όχι μόνο τη θεωρία περί του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και μια άλλη, από τις πολλές που ευδοκιμούν στο θερμοκήπιο του εξαρχαϊσμού του Νικόλα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με αυτή, την οποία διακινεί (δηλώσεις του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Vecer) ένας καθηγητής πανεπιστημίου ονόματι Αριστότελ Τεντόβ, κάτω από τον λόφο που βρίσκεται το γεώγλυφο δεν υπάρχει ο Μέγας Αλέξανδρος - για τον οποίο λέει και αυτός ότι έχει ταφεί σίγουρα στα σημερινά εδάφη της ΠΓΔΜ, αλλά «ίσως να κρύβεται ο τάφος της Μεγάλης Μητέρας ή ο Ανώτατος Θεός των Μακεδόνων, ο Θεός του Ηλίου, Σε».

Παιδιά ηρεμήστε, ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει, δήλωσε (σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Slompoden Pechat), ο απόστρατος συνταγματάρχης. «Η μεγάλη λίθινη η οποία εικάζεται ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε πριν από 38 χρόνια από ειδικούς της εταιρείας Yugogas, οι οποίοι από κοινού με τον στρατό διεξήγαγαν έρευνες σε αυτή την περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Θυμάμαι πως κάποιος από τους ειδικούς μου ανέφερε ότι στην κορυφή τοποθέτησαν μια ένδειξη με λατινικούς χαρακτήρες SE, Νοτιοανατολική δηλαδή, ώστε να γνωρίζουν αργότερα προς ποια κατεύθυνση έσκαψαν για τις έρευνες. Εάν υπήρχε κάτι άλλο θα το είχαμε βρει εμείς πρώτοι...».