current views are: 2

30 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση16:27

Τουσκ και Μογκερίνι οι επικρατέστεροι για θέσεις-«κλειδιά» στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είναι τα φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δημοσίευση 16:27’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είναι τα φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είναι τα φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Εάν μου ζητούσατε να κάνω μια βάσιμη υπόθεση, θα έλεγα ότι πιθανόν αυτό θα είναι το δυναμικό δίδυμο που θα ηγηθεί της Ευρώπης στο μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ κατά τη συνάντηση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τους συντηρητικούς ηγέτες.

Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Τουσκ θεωρείται πως είναι η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της ιδίας.

«Δεν είμαι υποψήφια. Είμαι η πρωθυπουργός της Δανίας, το έχω πει αυτό εδώ και καιρό, επανειλημμένως», δήλωσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Επίσης αναμένεται να αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα διαδεχθεί την Άστον. Γενικά αναμένεται ότι θα είναι η Μογκερίνι, παρά τις επικρίσεις που είχαν επικεντρωθεί στην απειρία της και το ότι η διπλωματία της Ρώμης δεν υιοθετεί μια σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας για τον ρόλο της στην Ουκρανία.

Οι Σοσιαλιστές Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν νωρίτερα υπέρ της υποψηφιότητας της Μογκερίνι στις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Τόνισε ωστόσο ότι οι 28 ηγέτες αναζητούν μια «συναινετική λύση».

Τα άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί για τον θώκο αυτό είναι εκείνα της Ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, και του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.


σχετικα αρθρα