Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τον Ντόναλντ Τουσκ  εξέλεξε για νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. 

Παράλληλα, για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις επιλέχτηκε η Φεντερίκα Μογκερίνι υπουργος εξωτερικών της Ιταλίας. 

Τις ανακοινώσεις έκανε μέσω Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος στη συνέχεια τους παρουσίασε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλεξε τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ως τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο Ρομπάι σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι πιθανότητες ο Τουσκ να διαδεχθεί τον Φαν Ρομπάι από τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς αυτόν, μετά την εκδήλωση της ίδιας θέσης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ονόμασε την ΥΠΕΞ [της Ιταλίας] Φεντερίκα Μογκερίνι ως την επόμενη Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ» για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο φαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία αυτού του τελευταίου ολοκληρωθεί.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, μετά τα μέσα του 2015, διαπίστωσα ότι η κυρία Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, θεωρεί πως ο κ. Ντε Γκίντος είναι ένας υποψήφιος που θα ήταν κατάλληλος να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα και άκουσα ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται την ίδια άποψη», είπε ο Ρομπάι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Τουσκ: Χρειάζεται μια «θαρραλέα» στάση στην ουκρανική κρίση

Μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» στάση χρειάζεται να προβάλει η ΕΕ απέναντι στην ουκρανική κρίση, δήλωσε ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή την διπλωματική οδό.

Παράλληλα, ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το ΗΒ», πρόσθεσε. Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Εξάλλου ο Τουσκ είπε ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο διορισμός του στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία, τόνισε ακόμη ο Τουσκ.