current views are: 3

31 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση06:20

Το Ισλαμικό Κράτος, η πλουσιότερη «τρομοκρατική οργάνωση» στην ιστορία

Πίσω από τις φρικτές εκτελέσεις αιχμαλώτων και τις πράξεις φαντάζουν για τους δυτικούς «μεσαιωνικά» το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει κάποια πράγματα αξιοσημείωτα για μία «τρομοκρατική οργάνωση».

Δημοσίευση 06:20’
αρθρο-newpost

Πίσω από τις φρικτές εκτελέσεις αιχμαλώτων και τις πράξεις φαντάζουν για τους δυτικούς «μεσαιωνικά» το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει κάποια πράγματα αξιοσημείωτα για μία «τρομοκρατική οργάνωση».

Πίσω από τις φρικτές εκτελέσεις αιχμαλώτων και τις πράξεις, που φαντάζουν για τους δυτικούς «μεσαιωνικά», το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει κάποια πράγματα αξιοσημείωτα για μία «τρομοκρατική οργάνωση».

Καταφέρνοντας να εδραιώσει λειτουργική εξουσία στις περιοχές που κατακτά, αυξάνει όχι μόνο τον οπλισμό του, αλλά και την οικονομική του δύναμη. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο αλ Μπαγκτάτι διοικεί την πλουσιότερη τζιχαντιστική οργάνωση στην ιστορία, ακόμα πιο πλούσια και από την αλ Κάιντα του ζάπλουτου Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες σύμφωνα με την Daily Telegraph, το Ισλαμικό Κράτος εκτιμάται πως έβαλε στα ταμεία του, περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες αμυντικές δαπάνες της… Ιρλανδίας!

Η κατάληψη της Μοσούλης υπήρξε για πολλούς λόγους πετυχημένη. Πέρα από τα εδαφικά και πολιτικά, τα οικονομικά κέρδη ήταν τα κυριότερα. Από της τράπεζες της πόλης, οι τζιχαντιστές άρπαξαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, παρότι αργότερα η ιρακινή κυβέρνηση προσπάθησε να το διαψεύσει.

Πέραν αυτού, οι πέντε πετρελαιοπηγές που έχουν υπό τον έλεγχο τους, παρέχουν ακόμη 2,2 εκατομμύρια την ημέρα, με το πετρέλαιο να πωλείται παράνομα σε Τουρκία και Ιράν.

Ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποδεικνύεται και η… πώληση προστασίας στις τοπικές επιχειρήσεις, με τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους να αυξάνονται κατά 6,3 εκατομμύρια τον μήνα, ενώ από τις απαγωγές έβαλε στα ταμεία του ακόμη 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ιδιωτικές προσφορές από εύπορους σουνίτες των χωρών του Κόλπου είναι ακόμη μία πηγή μεγάλων εσόδων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τον πόλεμο του Αφγανιστάν οι υποστηρικτές της ισλαμικής αντίστασης μπορούσαν να κάνουν δωρεές χωρίς να τους επιβλέπει κανένας.

Η κατάληψη των δυτικών επαρχιών του Ιράκ προσφέρει στο Ισλαμικό Κράτος το 40% του σιταριού που καλλιεργείται σε ολόκληρη τη χώρα.

Όσο θα εδραιώνει την εξουσία της η τζιχαντιστική οργάνωση στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχο της, τόσο θα αυξάνει και τα έσοδα. Σε πρώτη φάση, ως αντάλλαγμα προσφέρει την… τάξη και την ασφάλεια, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων.


σχετικα αρθρα