Το δρόμο για τη Συρία για να ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών ξεκίνησε ένα 16χρονο κορίτσι από τη Γαλλία.

Η ανήλικη κοπέλα συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Νίκαιας όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζανόβ είπε ότι η αστυνομία συνέλαβε την νεαρή κοπέλα το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, λίγο πριν την αναχώρηση της με στόχο να ενταχθεί στις τάξεις των «τζιχαντιστών». Η οικογένεια του κοριτσιού που συνελήφθη δεν γνώριζε τις προθέσεις της όπως είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Λίγοι αργότερα συνελήφθη και ένας 20χρονος άνδρας με την υποψία ότι ήταν αυτός που την καθοδηγούσε αγοράζοντας της ένα αεροπορικό εισιτήριο για να πετάξει προς την Τουρκία, προκειμένου τελικά να φτάσει στη Συρία

Χιλιάδες ξένοι μαχητές, πολλοί από τη Δυτική Ευρώπη, έχουν ενωθεί με τις εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες που μάχονται στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής αλλά και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. 

Η Γαλλία έχει κάνει προτεραιότητά της την πάταξη των ριζοσπαστών ισλαμιστών αλλά δεν μπόρεσε να ανακόψει το κύμα των πολιτών της, κάποιοι εκ των οποίων είναι παιδιά ηλικίας 14 ετών, να φύγουν από τη Γαλλία για να πάρουν μέρος στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Καζανόβ παρουσίασε μέτρα τον περασμένο Απρίλιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών γάλλων μουσουλμάνων ενώ θεσπίστηκε μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή στην οποία οι γονείς καλούνται να ενημερώνουν για πιθανή ύποπτη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Οι αρχές έως τώρα έχουν λάβει περίπου 300 κλήσεις μέσω της ανοικτής γραμμής, με το 45% να αφορά υποθέσεις γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Η μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αριθμεί 5 εκατομμύρια πολίτες.