Πάνω από 4.000 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από τις ιταλικές αρχές, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι αναχωρήσεις από την Λιβύη συνεχίζονται, παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. «Πολλές φορές, η ιταλική ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό δραστηριοποιούνται για παροχή βοήθειας, μετά από κλήση που λαμβάνουν από τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν δορυφορικά τηλέφωνα», αναφέρει η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας Rai.

Ιταλικό στρατιωτικό πλοίο, στο μεταξύ, το οποίο μεταφέρει 910 μετανάστες, αναμένεται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αουγκούστα, στην Σικελία, το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί η φρεγάτα «Φαζάν» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού έφτασε στο Λιμάνι του Σαλέρνο, κοντά στην Νάπολη, μεταφέροντας 1.018 πρόσφυγες και μετανάστες, εκατόν δέκα εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν διαγνωσθεί μεμονωμένα περιστατικά ψώρας.

Αύριο αναμένεται νέα μαζική άφιξη στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις επιχειρήσεις διάσωσης Νότια της Σικελίας, οι οποίες συντονίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή, με την βοήθεια εμπορικών πλοίων.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει στις ακτές της Κάτω Ιταλίας από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τους 115.000.