Ένα ταμπού στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας έσπασε η κυβέρνηση της χώρας: Για πρώτη φορά έστειλε όπλα σε εμπόλεμη ζώνη, στους κούρδους δηλαδή που μάχονται τους τζιχαντιστές Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή γέννησε αναμενόμενες αντιδράσεις, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να υπερασπίζεται την -ιστορική για πολλούς- απόφασή της. Η κυβέρνηση προτίθεται να αποστείλει χιλιάδες όπλα, ανάμεσά τους επιθετικά τουφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και αντιαρματικούς πυραύλους, στο Ιράκ.

«Η αποσταθεροποίηση μιας ολόκληρης περιοχής (...) επηρεάζει τη Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, η οποία διεξάγει ειδική συνεδρίαση για τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Κυρίες και κύριοι, όταν τρομοκράτες καταλαμβάνουν μια τεράστια περιοχή και δίνουν στους εαυτούς τους και σε άλλους φανατικούς μια βάση για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, τότε εγείρεται κίνδυνος για εμάς, τότε η ασφάλειά μας επηρεάζεται», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Καμιά σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνον διά της στρατιωτικής ισχύος», είπε η Μέρκελ στη Βουλή και προσέθεσε: «Υπάρχουν όμως καταστάσεις όπου μόνο η στρατιωτική βοήθεια μπορεί να συμβάλει να εξασφαλιστεί μια πολιτική λύση».