Τα έργα κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα εγκαινίασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέχεια της ιστορικής συμφωνίας Μόσχας – Πεκίνου που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο.

«Ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Πούτιν στη διάρκεια τελετής στην Γιακουτία, στην ανατολική Σιβηρία.

Ο αγωγός που ονομάζεται «Δύναμη της Σιβηρίας», συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων, θα μπορεί να μεταφέρει 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, και θα συνδέσει τα κοιτάσματα της ανατολικής Σιβηρίας με το ήδη υπάρχον δίκτυο και θα το επεκτείνει προς την Άπω Ανατολή έως το Χαμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Το κόστος της κατασκευής του, όπως και των άλλων υποδομών που συνδέονται με τον αγωγό, εκτιμάται στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια (41,8 δισ. ευρώ).

Ο αγωγός θα επιτρέψει κυρίως στη Μόσχα να τηρήσει το συμβόλαιο με το Πεκίνο, έπειτα από δέκα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, βάσει του οποίου η Ρωσία θα παραδώσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω αγωγού.

Το συμβόλαιο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη Ρωσία 400 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 300 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 30 χρόνια και προβλέπει την παροχή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το 2018.