Στην ψήφο διαμαρτυρίας οφείλεται η είσοδος  του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην τοπική Βουλή της Σαξονίας, ανέφερε η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο διαμαρτυρίας», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε το πρωί στην έδρα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο.

«Εμείς, η CDU, θα καταπιαστούμε με τα ζητήματα (τα οποία είναι σημαντικά για τους πολίτες) και θα επιλύσουμε τα προβλήματα, και με αυτόν τον τρόπο αυτές οι διαμαρτυρίες θα σταματήσουν», σημείωσε η καγκελάριος.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θεωρούνται κρίσιμα για τους εκλογείς είναι ιδίως «η πολιτική όσον αφορά το δικαίωμα του ασύλου», η «εγκληματικότητα των συνόρων» —η Σαξονία γειτονεύει με την Πολωνία και με την Τσεχία— αλλά και η σύγκρουση στην Ουκρανία και η εμπλοκή της Ρωσίας, είπε η ίδια.

«Όπου δεν έχουν μπει πάνω στο τραπέζι οι λύσεις, υπάρχει ο κίνδυνος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενισχυθούν», πρόσθεσε η καγκελάριος.