Καθώς οι αυτονομιστές ετοιμάζονται να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης, οι φωνές τόσο στο εσωτερικό της Ουκρανίας όσο και στο εξωτερικό περί έξαρσης της επιθετικότητας της Μόσχας πληθαίνουν.

Για «έναν μεγάλο πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Ρωσία έκανε λόγο ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέρι Γκελετέι.

«Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας, ένας πόλεμος τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι απώλειες θα μετρώνται όχι κατά εκατοντάδες, αλλά κατά χιλιάδες, ή ακόμη και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την άμυνά μας εναντίον της Ρωσίας η οποία προσπαθεί όχι μόνο να πάρει θέση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γκελετέι.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της χώρας του.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών μελών «θα εξετάσουν μαζί μια νέα πολιτική η οποία θα έχει κύριο στόχο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κοινότητας των δυτικών κρατών απέναντι στην απειλή ενός πολέμου, όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επεσήμανε πως το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP) σε απάντηση για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, που θεωρείται από τις χώρες μέλη που συνορεύουν με αυτή άμεση απειλή.

Βρετανικές προειδοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε τη Ρωσία για «παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία φαίνεται ότι προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις δημοκρατικές επιλογές της υπό την απειλή των όπλων», είπε και προειδοποίησε ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι «ριζικά διαφορετικές» εάν συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα απέναντι στο Κίεβο.