Τους στόχους της κυβέρνησής του παρουσίασε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεντρώνοντας τόσο στην επίλυση του Κουρδικού και στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ακολουθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με μια αποφασιστικότητα που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία όλες οι συνιστώσες της», είπε ο Νταβούτογλου αναφερόμενος στο Κουρδικό, και αποκάλυψε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα ένας «οδικός χάρτης» που θα προβλέπει «το τέλος της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση και την άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή».

Αναφορές έκανε επίσης ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, λέγοντας πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2023. Επισήμως, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2004, όμως η διαδικασία προσκρούει προς το παρόν τις αντιρρήσεις που προβάλουν ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τον στόχο που είχε θέσει και ο προκάτοχός του και νέος πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ενταχθεί η Τουρκία «στο κλαμπ των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» μέχρι το 2023.