current views are: 1

1 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:09

Πούτιν προς Μπαρόζο: Εάν θέλω μπορώ να πάρω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόεδρος της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 18:09’
αρθρο-newpost

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόεδρος της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόεδρος της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Και όπως αναμενόταν, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ένταση. Δύο ημέρες μετά, η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε και το ακριβές περιεχόμενό της, σκορπώντας «παγωμάρα» σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Μανουέλ Μπαρόζο πως «εάν ήθελα, θα μπορούσα να πάρω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες». 

Μάλιστα, εκτόξευσε και ευθείες απειλές προς την Ευρώπη σε περίπτωση που η χώρα του υποστεί νέες κυρώσεις.

Σημειώνεται πως η συνομιλία διεξήχθη την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρισκόταν σε εξέλιξη και όπως ήταν φυσικό οι ηγέτες των χωρών – μελών ενημερώθηκαν άμεσα.

Την αυθεντικότητα του διαλόγου, επιβεβαιώνει και το περιοδικό Spiegel.

Η ιταλική εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα ανησυχίες για στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή με την καγκελάριο Μέρκελ να προειδοποιεί ότι μετά την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας ίσως στρέψει το βλέμμα του προς Λετονία και Εσθονία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέρι Γκελετέι έκανε λόγο για «έναν μεγάλο πόλεμο».

«Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας, ένας πόλεμος τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι απώλειες θα μετρώνται όχι κατά εκατοντάδες, αλλά κατά χιλιάδες, ή ακόμη και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την άμυνά μας εναντίον της Ρωσίας η οποία προσπαθεί όχι μόνο να πάρει θέση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γκελετέι.

Ζητούν ειδικό καθεστώς οι αυτονομιστές

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες επιτυχίες των αυτονομιστών στο πεδίο της μάχης τους επιτρέπουν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος, κατά τις προκαταρκτικές ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, οι οποίες πρόκειται να συνεχισθούν εντός αυτής της εβδομάδας.

Οι αυτονομιστές διεμήνυσαν ότι προτίθενται οι περιοχές τους να παραμείνουν εντός της Ουκρανίας, εάν τους εκχωρηθεί ένα «ειδικό καθεστώς».

Η συνάντηση της λεγόμενης «ομάδας επαφής», κατά τη διάρκεια της οποίας οι αντάρτες είπαν επίσης πως ένας από τους όρους που θέτουν είναι το Κίεβο να τερματίσει άμεσα την επίθεση που έχει εξαπολύσει, τερματίστηκε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πέραν της υπόσχεσης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.


σχετικα αρθρα