Τις θέσεις του για το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δηλώνοντας ότι η «πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους Είμαστε άνετοι σε αυτό».

Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα».

Διατύπωσε ωστόσο τους όρους της Άγκυρας.

-«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους».

-«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο» και πρόσθεσε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα».

«Τώρα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο κ. Ερντογάν.