Η Σερβία δεν θα υπογράψει διεθνή ειρηνευτική συμφωνία με το Κόσοβο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Ντάνας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ανήγγειλε υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη δεύτερη φάση του διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου.

Ο Χασίμ Θάτσι αναφέρεται σε αμοιβαία αναγνώριση της Σερβίας και του Κοσόβου. Η Σερβία δεν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα Ντάνας.

Ο κ. Θάτσι την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες σε διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τη δεύτερη φάση του διαλόγου, η οποία, όπως ανέφερε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί με διεθνή συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ειδικοί που παρακολουθούν το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας εκτιμούν ότι με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία, παρά την άρνηση της Σερβίας, όχι όμως σύντομα, όπως υποστηρίζει ο Χασίμ Θάτσι.

Αναφορά σε επικείμενη συμφωνία έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Χοτζάι είπε ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τον διάλογο με τη Σερβία έως την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ατέρμονος και ότι πρέπει να τερματιστεί με την υπογραφή διακρατικής ειρηνευτικής συμφωνίας.