ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπίστηκε στην Ολλανδία ο «Δρ. Θάνατος»

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2014, 15:11 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2014, 16:37
Εντοπίστηκε στην Ολλανδία ο «Δρ. Θάνατος»
Facebook Twitter Whatsapp

Πληροφορίες για τον εντοπισμό του «Δρ. Θανάτου» περιλαμβάνει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου.

Πληροφορίες για τον εντοπισμό του «Δρ. Θανάτου» περιλαμβάνει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η σερβική ειδική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου εντόπισε στο Άμστερνταμ τον τούρκο γιατρό Γιουσούφ Σονμέζ, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση παράνομων μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων στην κλινική «Μέντικους» της Πρίστινας, στο Κόσοβο, αλλά και ύποπτο για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που αφαιρούνταν από Σέρβους αιχμαλώτους στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.

Ο «Δρ. Θάνατος», σε βάρος του οποίου εκκρεμεί εδώ και χρόνια ένταλμα σύλληψης της Interpol εντοπίστηκε με τη βοήθεια μάρτυρα- συνεργάτη, ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω email στον Τούρκο γιατρό ως ενδιαφερόμενος για αγορά νεφρού.

Ο Σονμέζ πριν από μερικές μέρες ήταν στο Άμστερνταμ, αλλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εγκατέλειψε την Ολλανδία αν και είναι στη λίστα των καταζητούμενων της Interpol.

Ο Γιουσούφ Σονμέζ δικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Πρίστινας για την υπόθεση παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Στην ίδια δίκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής της κλινικής, Λιούφτι Ντερβίσι και ο γιος του καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια και επτά χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Στην κλινική, η οποία σφραγίστηκε το 2008, γίνεται αναφορά και στην έκθεση που συνέταξε το Δεκέμβριο του 2010 ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι. Στην έκθεση σημειώνεται ότι μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» είχαν ανάμειξη σε παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων αιχμαλώτων στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι «με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, ο Γιουσούφ Σονμέζ συμμετείχε σε επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων απαχθέντων από το Κόσοβο Σέρβων, Ρομά και Αλβανών στην αυτοσχέδια κλινική», το λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι», στην Αλβανία.