Στην παραδοχή πως οι παραγωγοί που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων δεν πρόκειται να αποζημιωθούν πλήρως προχώρησε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, ο οποίος μάλιστα έδωσε... συμβουλές στους καταναλωτές.

«Ναι δοθούν αποζημιώσεις, ναι», δήλωσε ο Κρίστιαν Σμιτ σε συνέντευξή στη δημόσια ραδιοφωνία της Γερμανίας και προσέθεσε:

«Όμως αποζημίωση σημαίνει πως πληρώνουμε κάτι για κάθε μήλο (που δεν παραδόθηκε στη Ρωσία). Αυτό θα συμβεί, αλλά όχι πλήρως βρίσκομαι εδώ για να πολεμήσω εναντίον της εσφαλμένης εντύπωσης ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση, αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα οικονομική βοήθεια προς τους τομείς που έχουν πληγεί, δηλαδή ορισμένα φρούτα και λαχανικά, το βούτυρο, το γάλα σε σκόνη και το τυρί.

Ο γαλακτοκομικός τομέας είναι προς το παρόν αυτός που πλήττεται περισσότερο μέσω του τυριού, το οποίο δεν μπορεί πλέον να εξάγεται στη Ρωσία

Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών, και κυρίως μήλων, απειλούνται επίσης με τον Σμιτ να... δίνει συμβουλές στους καταναλωτές να τρώνε περισσότερο ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση.

«Να τρώμε, οφείλετε να τρώτε, οφείλω να τρώω (...), νωρίς το πρωί, πέντε φορές την ημέρα, τελεία και παύλα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, η οποία παρεμπιπτόντως βρίσκεται σε παρόμοιο μήκος κύματος με τους παραγωγούς σε Πολωνία και Γαλλία, που κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν πατριωτισμό αγοράζοντας φρούτα.

«Και εξάλλου η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα του κόσμου που έχει ανάγκη μήλα», δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός κάνοντας λόγο για «μια ολόκληρη σειρά από χώρες μέσα και έξω από την Ευρώπη», εν δυνάμει πελατών, στην Ασία και τη Νότια Αμερική για παράδειγμα.