Κάλεσμα να δημιουργηθούν μόνιμες βάσεις στο έδαφος της Εσθονίας απηύθυνε προς το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της χώρας Τούμας Χέντρικ.

Ο Χέντρικ, ο οποίος επισκέφθηκε το Όσλο τις παραμονές μιας επίσκεψης στην Εσθονία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, απάντησε «ναι» όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν θέλει μόνιμες βάσεις της συμμαχίας στην Εσθονία.

«Δεν πρέπει να έχουμε χώρες δύο κατηγοριών έναντι του ΝΑΤΟ: αυτές με μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ και αυτές χωρίς. Είναι λάθος σήμα προς τον εν δυνάμει εισβολέα», δήλωσε ο εσθονός πρόεδρος.

Στρατιωτικά γυμνάσια από το ΝΑΤΟ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το ΝΑΤΟ διεξάγει στο ανατολικό του μέτωπο ασκήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών, οχημάτων και αεροσκαφών από εννέα χώρες.

Τα γυμνάσια αυτά επρόκειτο αρχικά να είναι περιορισμένα, όμως επεκτάθηκαν σε μια ευρύτερης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ με στόχο να καθησυχασθούν τα ανατολικά κράτη μέλη που αισθάνονται πως απειλούνται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.

«Η άσκηση Steadfast Javelin II έχει στόχο να καταδείξει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στο θεμελιώδη σκοπό του να διαφυλάσσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μελών και των εταίρων του», αναφέρεται σε δήλωση της συμμαχίας.