Τροποποίηση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας προτείνει Τσεχία που επίσης ζητεί να αποκλιμακωθούν τα μέτρα κατά της Μόσχας.

Το σχέδιο των κυρώσεων που καταρτίστηκε το περασμένο Σάββατο στη Σύνοδο Κορυφής έχει διχάσει τους ηγέτες της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να φέρει αντίρρηση σε νέα μέτρα και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά τους.

Αφού παρέλαβε τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης πως η χώρα θα διατυπώσει υποδείξεις, τις οποίες δεν διευκρίνισε, πάνω στις προτάσεις, αλλά επισήμανε επίσης ένα ευρύτερο πρόβλημα στην προσέγγιση της ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βλάπτει τον εαυτό της με κυρώσεις. Θεωρώ πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα», δήλωσε και προσέθεσε:

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς να αξιολογηθεί η πρόταση της Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να τροποποιηθεί ώστε να βλάπτει όσο το δυνατόν λιγότερο την Τσεχική Δημοκρατία και τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Το πρόβλημα είναι πως, αν οι κυρώσεις κλιμακωθούν τώρα, θα υπάρξει αντίδραση από τη Ρωσία και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή ποιες επιπτώσεις θα έχει το επόμενο κύμα των κυρώσεων της Ρωσίας σε βάρος των χωρών της ΕΕ», εξήγησε.