Καθώς η ανατολική Ουκρανία μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, με τον εμφύλιο να έχει μπει στην πιο αιματηρή του φάση, Ρωσία και ΗΠΑ αρχίσαν να επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο στρατιωτικό μπρα ντε φερ.

Καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου φαίνεται να έχουν αυξημένες απώλειες τις τελευταίες ημέρες – μόνο χθες 15 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες με τους αυτονομιστές- η ουκρανική ηγεσία πιέζει όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ για στρατιωτική βοήθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η δημιουργία μίας δύναμης άμεσης αντίδρασης, σε απάντηση για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, που θεωρείται από τις χώρες μέλη που συνορεύουν με αυτή άμεση απειλή.

Χιλιάδες στρατιώτες, εξοπλισμός και αεροσκάφη, σύμφωνα με το σχέδιο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη της εβδομάδας, θα μπορούν να αναπτύσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το ΝΑΤΟ διεξάγει στο ανατολικό του μέτωπο ασκήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτών, οχημάτων και αεροσκαφών από εννέα χώρες.

Σύμφωνα με τη συμμαχία, με τα γυμνάσια αυτά θα εκπαιδευθούν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες.

Εκσυγχρονίζεται το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας

Η Μόσχα από την πλευρά της ετοιμάζεται να απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας το στρατιωτικό δόγμα της χώρας αναμένεται να εκσυγχρονιστεί έως τα τέλη του 2014.

Το νέο δόγμα «θα απηχεί τις νέες απειλές κατά της ασφάλειας της Ρωσίας, περιλαμβανόμενης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Μιχαηλ Ποπόφ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι «το ζήτημα της στρατιωτικής εξάπλωσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα μας, περιλαμβανόμενης και της επέκτασης της Συμμαχίας θα παραμείνει η μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή κατά της Ρωσίας».

Επανειλημμένα στο παρελθόν, δήλωσε ο κ. Ποπόφ, πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Δύσης «μας διαβεβαίωναν ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας. Μας διαβεβαίωναν για τις καλές προθέσεις τους, αλλά οι κινήσεις και τα έργα τους το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν εντελώς τα αντίθετα».

Και κατέληξε:

«Η ζωή δείχνει ότι η αξιοπιστία ορισμένων δυτικών εταίρων μας είναι εφήμερη και, δυστυχώς, συνδέεται στενά με την πολιτική κατάσταση».