Αυξάνει τις πιέσεις της προς το ΝΑΤΟ η Εσθονία για εντονότερη παρουσία της συμμαχίας στις χώρες της Βαλτικής ώστε να αντισταθμιστεί η «επιθετικότητα της Μόσχας».

Ο εσθονός πρωθυπουργός Τάαβι Ρόιβας σε συνέντευξή του στο Reuters είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκαταστήσει αποθήκες όπλων στα κράτη-μέλη του που ανήκαν στο άλλοτε ανατολικό μπλοκ, να αυξήσει τις αεροπορικές περιπολίες στα ανατολικά του σύνορα και να δημιουργήσει το ταχύτερο μια δύναμη ταχείας αντίδρασης η οποία θα είναι ικανή να καταφθάνει πολύ πιο άμεσα από ό,τι σήμερα οπουδήποτε σε περίπτωση ξεσπάσματος μιας σύγκρουσης.

«Δεν συζητάμε για δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες (του NATO) που θα σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα μας τόσο σύντομα· δεν είναι αυτός ο στόχος», διευκρίνισε ο Ρόιβας. «Μιλάμε όμως για μια σαφή και ορατή παρουσία, μιλάμε για αεροπορικές περιπολίες... και να είμαστε σε ετοιμότητα όταν χρειάζεται. Αυτό σημαίνει εκπαίδευση και προεγκατάσταση εξοπλισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία —πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που είναι πλέον μέλη της ΕΕ και του NATO από το 2004— θεωρούνται από ορισμένους ιδιαίτερα ευάλωτες έναντι της Ρωσίας, λόγω των ρωσικών μειονοτήτων σε αυτές αλλά και της μεγάλης εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια.