current views are: 4

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:44

Διεθνής κατακραυγή για τον δεύτερο αποκεφαλισμό δημοσιογράφου – Οργή από τον ΟΗΕ

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε ο δεύτερος αποκεφαλισμός αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές.

Δημοσίευση 04:44’
αρθρο-newpost

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε ο δεύτερος αποκεφαλισμός αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές.

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε ο δεύτερος αποκεφαλισμός αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την «οργή» του για την εκτέλεση ενώ η Αυστραλία αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποκλείει να συμμετάσχει σε μια χερσαία επίθεση κατά των τζιχαντιστών.

Ποιος ήταν ο Στίβεν Σότλοφ 

Ο Στίβεν Σότλοφ, εργαζόταν επί χρόνια στη Μέση Ανατολή μεταξύ άλλων για το περιοδικό “Τάιμ”, την εφημερίδα “Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ” και την επιθεώρηση “Ουόρλντ Αφέρς Τζέρναλ”. 

Ο 31 ετών δημοσιογράφος αγνοούνταν στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013.

Ο Σότλοφ κάλυπτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία, ενώ είχε μείνει καιρό στην Υεμένη, σύμφωνα με τους “Νιού Γιόρκ Τάιμς”, οι οποίοι επικαλούνται φίλους του Σότλοφ. 

Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο, ενώ είχε μεγαλώσει κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ. 

Άρχισε να γράφει για εφημερίδες όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Ο Σότλοφ είχε ταξιδέψει επανειλημμένα στα πιο επικίνδυνα μέρη της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους “Νιού Γιόρκ Τάιμς”. Διαβεβαίωνε τους φίλους του πως έχει συνείδηση των κινδύνων. 

Μάλιστα η μητέρα του είχε πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο καλούσε τους απαγωγείς του γιου της να τον απελευθερώσουν. Νωρίτερα η οικογένεια είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική την απαγωγή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ενδεχόμενη απελευθέρωση του ομήρου.

Εξοργισμένος ο Μπαν Κι-μουν 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την «οργή» του για την εκτέλεση με αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου. 

«Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον προφανή αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου» είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. 

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δημοσιοποίησαν την Τρίτη ένα ακόμη βίντεο με την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ ενέργεια που προκάλεσε αποτροπιασμό στη Δύση. 

Σε αυτό το βίντεο το οποίο οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν «δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο Σότλοφ να είναι γονατιστός, φορώντας μια μπλούζα πορτοκαλί. Δίπλα του στέκεται ένας μασκοφόρος άνδρας ντυμένος στα μαύρα και οπλισμένος με ένα μαχαίρι που αφού καταδικάζει την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ φέρνει το μαχαίρι στο λαιμό του 31χρονου δημοσιογράφου. Ο Λευκός Οίκος έχει αναφέρει ότι δεν είχε ακόμα να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Αυστραλία: Ο αποκεφαλισμός του Σότλοφ να αφυπνίσει τον κόσμο 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ αρνήθηκε την Τετάρτη να αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, εν μέσω της αυξανόμενης δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας αλλά και της γειτονικής Συρίας. 

Ο Άμποτ ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν οι «μπότες στο έδαφος» είναι απαραίτητες για να απωθήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.  

«Πολλές χώρες μιλούν η μία με την άλλη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, αλλά απλά το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός. «Αυτή είναι μια σύγκρουση που δικαιολογημένα επιθυμούμε να αποφύγουμε, αλλά είναι μια σύγκρουση που δυστυχώς έχει φτάσει σε εμάς όπως έχουμε δει» συμπλήρωσε. 

Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στρατεύματα της πολέμησαν στο πλευρό του συνασπισμού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και αναμένεται να αποδεχθούν την επίσημη ένταξη στο πρόγραμμα της ενισχυμένης εταιρικής σχέσης της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα. 

Η Αυστραλία συμμετέχει επίσης στην πολυεθνική προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς του βορείου Ιράκ αλλά και της στρατιωτικής ενίσχυσης προς τις κουρδικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους με τον Τόνι Άμποτ να μην αποκλείει πρόσφατα ακόμη και τη συμμετοχή των αυστραλών στις αεροπορικές επιδρομές. 

Εν τω μεταξύ και ο πρώην αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στο Ιράκ από το 2009-2010, δήλωσε ότι ο αποκεφαλισμός του Στίβεν Σότλοφ πρέπει να αφυπνίσει τον κόσμο και ότι μόνο μια στρατιωτική λύση είναι ρεαλιστική σε αυτό το σημείο.


σχετικα αρθρα