Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στο Ταλίν για να σηματοδοτήσει την δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό των χωρών της Βαλτικής τη στιγμή που το ΝΑΤΟ καταγγέλλει τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. 

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αυτής της μικρής χώρας που βρέχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής και εντάχθηκε στη συμμαχία το 2004. 

H επίσκεψη Ομπάμα γίνεται ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, όπου αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η ουκρανική κρίση. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη σύνοδο των τελευταίων ετών.

Στόχος του Ομπάμα με την επίσκεψή του είναι να προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα πρέπει να πάψει να στρέφεται εναντίον πρώην χωρών του σοβιετικού συνασπισμού.

Έτσι ο αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από την Ατλαντική Συμμαχία, ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως, εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένεται να απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό τα «νέα δεδομένα» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.