current views are: 3

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:40

Ομπάμα: «Δεν θα μας εκφοβίσει το Ισλαμικό Κράτος»

«Τρομακτική πράξη βίας» χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου, Στίβεν Σότλοφ, από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσίευση 09:40’
αρθρο-newpost

«Τρομακτική πράξη βίας» χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου, Στίβεν Σότλοφ, από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Φοβερή πράξη βίας» χαρακτήρισε τον αποκεφαλισμό του αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου, Στίβεν Σότλοφ, από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακόμη ο αμερικανός πρόεδρος, από το Ταλίν της Εσθονίας από όπου βρίσκεται, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αφεθούν να εκφοβιθούν από το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τοτς εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

 «Δεν θα είναι (ένας αγώνας) μιας εβδομάδας ή ενός μήνα ή έξι μηνών (…). Θα χρειαστούμε χρόνο για να τους απωθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ουσία είναι η εξής: ο στόχος μας είναι σαφής και αφορά την καταστροφή (του Ισλαμικού Κράτους) ώστε να μην αποτελεί πλέον μια απειλή όχι μόνο για το Ιράκ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Ομπάμα. 

«Ό,τι κι αν πιστεύουν ότι θα πετύχουν αυτοί οι φονιάδες με τις δολοφονίες αθώων Αμερικανών όπως ο Στίβεν, έχουν ήδη αποτύχει. Απέτυχαν επειδή, όπως και όλος ο κόσμος, οι Αμερικανοί απορρίπτουν τη βαρβαρότητά τους. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ αποδεικνύονται ήδη αποτελεσματικοί. «Αυτοί που έκαναν το λάθος να βλάψουν Αμερικανούς θα μάθουν ότι δεν ξεχνάμε, ότι φτάνουμε μακριά και ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη», τόνισε.

Διεθνής κατακραυγή

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Καϊτλίν Χέιντεν, το βίντεο της εκτέλεσης είναι αυθεντικό

Σε αυτό το βίντεο, στο οποίο οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν «δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο Σότλοφ να είναι γονατιστός, φορώντας μια μπλούζα πορτοκαλί. Δίπλα του στέκεται ένας μασκοφόρος άνδρας ντυμένος στα μαύρα και οπλισμένος με ένα μαχαίρι που αφού καταδικάζει την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ φέρνει το μαχαίρι στο λαιμό του 31χρονου δημοσιογράφου. 

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την «οργή» του για την εκτέλεση. «Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον προφανή αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου» είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. 

Από την πλευρά του, ο  πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δεν απέκλεισε την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, εν μέσω της αυξανόμενης δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της χώρας αλλά και της γειτονικής Συρίας.

«Πολλές χώρες μιλούν η μία με την άλλη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, αλλά απλά το Ισλαμικό Κράτος είναι μια απειλή όχι μόνο για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός. «Αυτή είναι μια σύγκρουση που δικαιολογημένα επιθυμούμε να αποφύγουμε, αλλά είναι μια σύγκρουση που δυστυχώς έχει φτάσει σε εμάς όπως έχουμε δει» συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, η αιχμαλωσία του Ντέιβιντ Κόθορν Κέινς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν καθιστά πιθανότερες τις αεροπορικές επιθέσεις με στόχο θέσεις των τζιχαντιστών, αλλά πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει αποκλειστεί. 


σχετικα αρθρα