current views are: 2

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:54

Λειτουργία στον Άγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου

Για πρώτη φορά, μετά το 1974, στη θεία λειτουργία στον πολιούχο της κατεχόμενης Μόρφου, που τελείται από το 2004 μια φορά τον χρόνο, χρησιμοποιήθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο του ναού του 18ου αιώνα.

Δημοσίευση 09:54’
αρθρο-newpost

Για πρώτη φορά, μετά το 1974, στη θεία λειτουργία στον πολιούχο της κατεχόμενης Μόρφου, που τελείται από το 2004 μια φορά τον χρόνο, χρησιμοποιήθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο του ναού του 18ου αιώνα.

Για πρώτη φορά, μετά το 1974, στη θεία λειτουργία στον πολιούχο της κατεχόμενης Μόρφου, που τελείται από το 2004 μια φορά τον χρόνο, χρησιμοποιήθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο του ναού του 18ου αιώνα, το οποίο ασπάστηκαν αρχιερείς, ιερείς και οι πιστοί. 

Μετά το 1974 το Ιερό Ευαγγέλιο βρίσκεται στο πρώην Επισκοπείο, παραπλεύρως του ναού, στο οποίο στεγάζονται αρχαιότητες από την περιοχή της Μόρφου.

Η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη, όταν ο διάκονος ύψωσε το σημαντικό αυτό ιερό κειμήλιο στο «Σοφία Ορθή» και στην συνέχεια ανέγνωσε από αυτό την ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Πρόκειται για Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο δόθηκε ως δώρο στον ναό, ο οποίος ήταν μοναστηριακός, δύο αιώνες, μετά την οικοδόμησή του.

Ο πολιούχος Άγιος της Μόρφου τιμήθηκε με τρισαρχιερατικό συλλείτουργο, του οποίου προεξήρχε ο μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος, και συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, και ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος.

Στη δυτική είσοδο της εκκλησίας στο λιθανάγλυφο προσκυνητάρι βρισκόταν για προσκύνηση η εικόνα του τιμωμένου Αγίου. Επίσης, οι πιστοί πήραν αγιασμένο έλαιο, από τη µαρµάρινη σαρκοφάγο του Αγίου Μάµαντος του 3ου αιώνα μΧ.

Στο μέσον του ναού καθόλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος από την κατεχόμενη Ακανθού, η οποία βρέθηκε προ τετραετίας σε ένα από τα κελιά του περιβόλου, συντηρήθηκε και φυλάσσεται προσωρινά στον Άγιο Μάμα, που έχει μετατραπεί σε μουσείο βυζαντινών εικόνων.

Ο μητροπολίτης Μόρφου, στο κήρυγμά του, ανέφερε ότι οι εκτοπισμένοι θα αγωνίζονται μέχρι την ευλογημένη ώρα, που θα επιστρέψουν στις εστίες τους, γιατί, τόνισε, «οι σταυρωμένοι προσδοκούν ανάσταση νεκρών, κι όποιος προσδοκά ανάσταση νεκρών πιστεύει και στην ανάσταση της Κύπρου μας και την περιμένει για να ωφεληθούμε όλοι».

Ο Μόρφου Νεόφυτος εξομολογήθηκε ότι «πουθενά αλλού δεν αισθάνεται τόσο ελεύθερος στην ψυχή και στο σώμα, όσο στην καθέδρα του, στην κατεχόμενη μητρόπολή του, στη Μόρφου».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή, στις 5:30 το απόγευμα, θα τελεστεί για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια εσπερινός στην κατεχόμενη εκκλησία της Παναγίας της Περγαμινιώτισσας, στην Ακανθού. Όπως είπε, πρόκειται για αρχαία εκκλησία 800 ετών, η οποία συντηρήθηκε με χρήματα από αμερικανικό ίδρυμα.

Ο επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος, επισήμανε ότι υπάρχει «ένας τεράστιος θεολογικός συσχετισμός της παρουσίας της εικόνας του Χρυσοσώτηρος με τον τιμώμενο Άγιο Μάμα, καθώς όλοι οι Άγιοι έγιναν μέτοχοι της δόξας και της χάριτος του Σωτήρος Χριστού». Πρόσθεσε ότι η σωτηρία του ανθρώπου και η ολοκλήρωσή του ως πνευματική ύπαρξη γίνεται με την ένωση με τον Σωτήρα Χριστό.

Μετά τη θεία λειτουργία έγινε λιτάνευση της εικόνας του Χρυσοσώτηρος. Παρόντες ήσαν και οι δήμαρχοι της Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας και της Ακανθούς Σάββας Σαββίδης.


σχετικα αρθρα