Σύγχυση επικρατεί με τα περί κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, αφού η «διαρκής» εκεχειρία έγινε στη συνέχεια... «μηχανισμός», την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρεί απίθανη συμφωνία ως την Παρασκευή.

Η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση για την επίτεξη συμφωνίας Ποροσένκο-Πούτιν για εκεχειρία, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».

Νωρίτερα, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

«Ο ουκρανός πρόεδρος συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο περί συνολικής κατάπαυσης πυρός... συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς», ήταν η αρχική διατύπωση την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ανακοίνωση του εκπρόσωπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία «οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης».

Πούτιν: Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου πιθανη συμφωνία ανταρτών - Κιέβου

Λίγο αργότερα, ο κ. Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι απόψεις του ίδιου και του προέδρου της Ουκρανίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι «πολύ κοντά», μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές, πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο.

Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση είπε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.