Η αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα θα πάρει χαρτοφυλάκιο στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαλγκορτζάτα Κιντάουα-Μπλόνσκα δεν διευκρίνισε για ποιά θέση θα προταθεί η Μπιενκόφσκα, η οποία είναι και υπουργός Υποδομών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η Μπιενκόφσκα θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.

Ήδη, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ συμφώνησε να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κι ενδέχεται να παραιτηθεί ίσως κι εντός του μήνα με την πρόεδρο της Βουλής Έβα Κόπατς, η οποία είναι και πρώτη αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτών, να θεωρείται επικρατέστερη διάδοχός του.

Η Μπιενκόφσκα θεωρήθηκε από κάποιους κυβερνητικούς κύκλους πιθανή διάδοχος του Τουσκ στην πρωθυπουργία, όμως, κάποιες αποτυχημένες τηλεοπτικές της εμφανίσεις και η πτώση του ποσοστού δημοτικότητάς της, άλλαξαν τα δεδομένα.

Η μετακίνησή της στις Βρυξέλλες, εκτιμά το Ρόιτερς, δεν αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στη χώρα καθώς δεν είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και θεωρείται τεχνοκράτις.