Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με αποστολή όπλων δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει στο Κάρντιφ της Ουαλίας αύριο.

«Η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν θεωρούν επ' ουδενί πιθανό να δοθεί μια στρατιωτική βοήθεια στη σύγκρουση» στην Ουκρανία, είπε Γερμανός αξιωματούχος και προσέθεσε πως δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε πρόταση από μέρους κάποιου κράτους-μέλους του NATO να παραδοθούν όπλα στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε ακόμη πως ούτε η πιθανή μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO συμπεριλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο.

Η Ουκρανία είναι «μια χώρα που είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους του NATO» και έχει συνεισφέρει δυνάμεις σε διεθνείς επιχειρήσεις, όπως αυτή στο Αφγανιστάν, υπενθύμισε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε όμως ότι «η πολιτική της Γερμανίας για αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει και η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη» της συνόδου.