Αφού το αλαλούμ καταλάγιασε, οι παρεξηγήσεις λύθηκαν και οι διευκρινίσεις δόθηκαν, τα βλέμματα για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία στρέφονται στις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε σχέδιο επτά σημείων για την παύση των εχθροπραξιών, και συνόδεψε τα όσα είπε με την ευχή να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών και του Κιέβου.

«Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης» για τον τερματισμό των συγκρούσεων, είπε ο Πούτιν που περιέγραψε ως βασική προτεραιότητα το να μπει τέλος στις επιχειρήσεις τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πού​τιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Πούτιν έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει μια πρόταση για το καθεστώς της περιοχής.

«Δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Είναι μια πρόταση για τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας και όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα περαιτέρω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύγχυση στο Κίεβο και πιέσεις στον Ποροσένκο

Αυτό το παράθυρο συμφωνίας που ανοίγει η πρόταση Πούτιν, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι καλοδεχούμενο από το Κίεβο

Τουλάχιστον από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, του οποίου οι δηλώσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου.

«Ελπίζω πραγματικά ότι την Παρασκευή στο Μινσκ θα αρχίσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε: 

«Ο λαός της Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της ειρήνης ενώ οι πολιτικοί θέλουν να παίξουν με τον πόλεμο. Θέλω να τονίσω ότι δεν θα το επιτρέψω αυτό».

Ο Ποροσένκο ωστόσο φαίνεται να μην αποσπά τη συναίνεση της νέας πολιτικής τάξης μιας και οι πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του για σκλήρυνση της στάσης κατά των αυτονομιστών γίνονται όλο και πιο έντονες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Αρσένι Γιατσενιούκ – και αρχιτέκτονας της στροφής του Κιέβου προς τη Δύση- απέρριψε τις προτάσεις Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης.

«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση» ανέφερε και προσέθεσε:

«Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία —στη Γενεύη, στη Νορμανδία, στο Βερολίνο και στο Μινσκ— αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν με περιφρόνηση από το ρωσικό καθεστώς».

Σημειώνεται πως την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ των αυτονομιστών και της αποκαλούμενης ομάδας επαφής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, τη Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.