Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα  από την Εσθονία όπου βρίσκεται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουαλία, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια «θρασεία επίθεση» στην Ουκρανία, η οποία επί πέντε μήνες μάχεται με τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Το NATO πρέπει να κάνει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε και άλλους εταίρους του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας και της Μολδαβίας, να ενισχύσουν την άμυνά τους», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο Ταλίν.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει εκπαίδευση και αρωγή για να ενισχυθεί η ουκρανική στρατιωτική ισχύς, ωστόσο στην αναφορά του περί εισδοχής νέων μελών στο NATO στο μέλλον απέφυγε να αναφερθεί ρητώς στην Ουκρανία, κάτι που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Βάσει του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, μια επίθεση εναντίον οποιοδήποτε κράτους-μέλους του θεωρείται επίθεση εναντίον της συμμαχίας συνολικά.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής εντάχθηκαν στην ΕΕ και στο NATO το 2004. Η σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η χώρα να ενταχθεί σε αμφότερες τις συμμαχίες αυτές.