Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι ανίκητο, δήλωσε αμερικανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, που εκτιμά ταυτόχρονα ότι υπέστη σοβαρά πλήγματα από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Ο Μάθιου Όλσεν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ, σημείωσε ότι δεν διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» για κάποιο σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί εναντίον της χώρας του.

Ο Όλσεν εκτίμησε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ δεν μπορούν να νικηθούν παρά με τη βοήθεια «μιας μεγάλης συμμαχίας αποτελούμενης από τους διεθνείς μας εταίρους».

Για την αντιμετώπιση του ΙΚ, που ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση δύο αμερικανών δημοσιογράφων και απειλεί να σκοτώσει και έναν Βρετανό, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ σκοπεύουν να αναφερθούν στη δημιουργία αυτής της συμμαχία στη διάρκεια των συνομιλιών τους με τους ευρωπαίους εταίρους τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Ουαλία.

Όμως ο Όλσεν υπογράμμισε ότι το ΙΚ έχει ήδη αποδυναμωθεί μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, που ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου.