Η κυβέρνηση της Γαλλίας μπλόκαρε την προγραμματισμένη παράδοση του πρώτου από τα δύο ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Φρανσουά Ολάντ, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά την προοπτική της εκεχειρίας, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί και τεθεί σε ισχύ, δεν συντρέχουν οι όροι βάσει των οποίων η Γαλλία θα μπορούσε να επιτρέψει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου».

«Η απόφαση ελήφθη στην αρχή της εβδομάδας. Το συμβόλαιο ανεστάλη έως τον Νοέμβριο. Τότε θα δούμε αν υπάρχουν οικονομικές συνέπειες» διευκρίνισε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να κοστίσει στο Παρίσι «ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Πάντως ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή του Παρισιού δεν αποτελεί «τραγωδία» για τη Μόσχα.

«Η άρνηση του συμβολαίου δεν θα είναι τραγωδία για εμάς σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά μας σχέδια», είπε ο Μπορίσοφ, «παρόλο που είναι προφανώς δυσάρεστο και προκαλεί κάποιες εντάσεις στις σχέσεις μας με τους γάλλους εταίρους μας».

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον χαιρέτισε σήμερα «τη συνετή απόφαση» της Γαλλίας.

Σε ένα σύντομο μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια συνετή απόφαση».