Τη Φλαμανδή Μαρία Τίσεν του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να διορίσει το Βέλγιο ως επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιλογή αυτή ανακοινώθηκε στο τέλος μιας μακράς νύκτας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εταίρους του μελοντικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο σχηματισμός του οποίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί περισσότερο από τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Η Μαριάν Τίσεν, 58 ετών, είναι ευρωβουλευτής από το 1991. Πρώην πρόεδρος του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έχει σπουδάσει νομικά, εργάσθηκε για καιρό για μια εργοδοτική οργάνωση και αναμένεται ότι θα λάβει ένα καλό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή.

Η ίδια είχε διστάσει να αναλάβει τη θέση της επιτρόπου για λόγους υγείας, αλλά ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε πολύ στο διορισμό αυτής της γυναίκας, η οποία χαίρει μεγάλου σεβασμού.

Η Τίσεν έχει επίσης ως πλεονέκτημα το φύλο της, καθώς ο Γιούνκερ έχει απολύτως ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών επιτρόπων ώστε να αποφύγει τις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στην απερχόμενη Επιτροπή, υπάρχουν ήδη εννέα γυναίκες και η επόμενη θα έχει στην καλύτερη περίπτωση τον ίδιο αριθμό, ακόμη και μία λιγότερη ανάλογα με τον υποψήφιο που θα ανακοινωθεί από τη Ρουμανία.