«Ανοησίες» χαρακτήρισε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ την περιφρονητική για τους φτωχούς έκφραση που αποδίδει στον Φρανσουά Ολάντ η πρώην πρώτη κυρία Βαλερί Τριερβελέρ στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε σήμερα.

«Είναι ανοησίες!», είπε η πρώην σύντροφος του γάλλου προέδρου, υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2007 και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ, όταν ερωτήθηκε από το δίκτυο BFM-TV/RMC. «Αντιβαίνει στο αίσθημα πολιτικής στράτευσης ενός μεγάλου στελέχους της σοσιαλιστικής αριστεράς», πρόσθεσε.

Στο βιβλίο της «Ευχαριστώ γι' αυτή τη στιγμή», η Βαλερί Τριερβελέρ αφηγείται πώς πληροφορήθηκε τον Ιανουάριο την ύπαρξη μιας σχέσης ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ και φιλοτεχνεί ένα ελάχιστα κολακευτικό πορτρέτο του σοσιαλιστή προέδρου, από τον οποίο η εξουσία έχει «στερήσει τον ανθρωπισμό του» και ο οποίος περιγελά τους φτωχούς.

«Εμφανίσθηκε ως ο άνθρωπος που δεν αγαπά τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος δεν αγαπά τους φτωχούς. Αυτός, ο άνθρωπος της αριστεράς, λέει στις ιδιωτικές συνομιλίες του: 'οι ξεδοντιάρηδες' ('les sans-dents'), πολύ υπερήφανος για το ευφυολόγημά του», γράφει στο βιβλίο της η πρώην πρώτη κυρία.

Η έκφραση αυτή την οποία αποδίδει στον γάλλο πρόεδρο έβαλε φωτιά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο το Twitter, στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα αστεία και τα φωτομοντάζ. Τουλάχιστον 20.000 μηνύματα εστάλησαν στο Twitter με την ετικέτα #sansdents.

«Πιστεύετε πως είναι αλήθεια;» είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Αυτή είναι μια πολιτική φράση», επισήμανε. «Μπορείτε να πιστέψετε, εσείς που γνωρίζετε εδώ και χρόνια τον πολιτικό, ότι η φράση αυτή είναι αξιόπιστη;».

«Πρέπει να κρίνουμε τους πολιτικούς από τις πράξεις τους», τόνισε παραπέμποντας στη δράση του Φρανσουά Ολάντ κυρίως στο διαμέρισμα Κορέζ (κεντρική Γαλλία) και «την προσοχή που έδωσε στους πιο φτωχούς» όταν ήταν πρόεδρος του διαμερίσματος αυτού.