current views are: 1

4 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:53

Αχτίδα φωτός για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

Την πρόθεσή του να διατάξει κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία αύριο Παρασκευή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. 

Δημοσίευση 13:53’
αρθρο-newpost

Την πρόθεσή του να διατάξει κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία αύριο Παρασκευή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. 

Την πρόθεσή του να διατάξει κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία αύριο Παρασκευή ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο

Όπως είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, η εφαρμογή της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από το εάν θα φέρουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας αύριο.

Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις 14:00 τοπική ώρα (σ.σ. και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο».

Εξάλλου, ο Ποροσένκο είπε ότι το NATO θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Θετικοί οι αυτονομιστές

Και από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο άμεσης εκεχειρίας, καρποφορήσουν οι συζητήσεις στο Μινσκ.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ανέφεραν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους πως οι αντάρτες «είναι έτοιμοι… στις 15:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] να διατάξουν μια εκεχειρία, εάν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία και οι αντιπρόσωποι της Ουκρανίας υπογράψουν ένα σχέδιο για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τους ίδιους, η συμφωνία πρέπει να ορίζει «με λεπτομέρειες το πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη συμμόρφωση προς το καθεστώς» της εκεχειρίας.

Εξάλλου οι δυο αυτονομιστές ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία μιας «περιοχής ασφαλείας» που θα αποτελείται από πέντε τομείς, ο καθένας εκ των οποίων θα επιτηρείται από 40 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε σχέδιο επτά σημείων για την παύση των εχθροπραξιών, και συνόδεψε τα όσα είπε με την ευχή να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών και του Κιέβου.

«Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης» για τον τερματισμό των συγκρούσεων, είπε ο Πούτιν που περιέγραψε ως βασική προτεραιότητα το να μπει τέλος στις επιχειρήσεις τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία​, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.


σχετικα αρθρα