Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ, που τον Αύγουστο έφτασε το 13%, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ο... πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στη Γαλλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο TNS-Sofres δείχνει ότι η δημοτικότητα του Ολάντ μειώθηκε κατά πέντε μονάδες τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ εν ενεργεία πρόεδρος.

Ο Ολάντ έχει χάσει την υποστήριξη πολλών, μεταξύ ιδίως των αριστερών ψηφοφόρων, εξαιτίας κυρίως της αγανάκτησής τους για την οικονομική πολιτική του, καθώς η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% και η ανάπτυξη είναι σχεδόν μηδενική.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 28 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την αποχώρηση του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και την αντικατάστασή του με τον 36χρονο πρώην τραπεζικό Εμανουέλ Μακρόν, μια κίνηση που θεωρήθηκε νέα στροφή του Ολάντ προς τα δεξιά.

Έκτοτε ο γάλλος πρόεδρος έχει έρθει εκ νέου σε δύσκολη θέση μετά την κυκλοφορία ενός βιβλίου της πρώην συντρόφου του και πρώτης κυρίας της Γαλλίας Βαλερί Τριερβελέρ, στο οποίο τον περιγράφει ψυχρό και αδιάφορο, ενώ επισημαίνει ότι ο Ολάντ αποκαλούσε στις ιδιωτικές του συνομιλίες «ξεδοντιάρηδες» τους φτωχούς.