Αρχίζει η εκστρατεία για τις έκτακτες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία με φαβορί το συντηρητικό GERB.

Συνολικά 20 πολιτικά κόμματα και επτά συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία αρχίζει επίσημα αύριο, Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, οι παρατάξεις που έχουν εφικτή προοπτική να ξεπεράσουν τον «πήχη» του 4% των ψήφων ώστε να εξασφαλίσουν παρουσία στη νέα Βουλή είναι μόλις 5-8.

Βέβαιος νικητής, δε, σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις θεωρείται η συντηρητική παράταξη GERB, η οποία προηγείται με σημαντική διαφορά, της τάξης του 8%-12%, από τη δεύτερη δύναμη, το αριστερό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ).

Οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με τους Βούλγαρους πολιτικούς αναλυτές, θα έχουν κάποιες ελπίδες να ανατρέψουν τον υπαρκτό συσχετισμό των δυνάμεων μόνο στην περίπτωση που καταφέρουν να πείσουν τους εκλογείς για την ειλικρίνεια της πρόθεσής τους για επιστροφή στις παραδοσιακές αρχές και αξίες της Αριστεράς, από τις οποίες το ΒΣΚ έχει απομακρυνθεί αρκετά.

Το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) θα διατηρήσει τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πολύ πιθανή θεωρείται, επίσης, η παρουσία στο νέο κοινοβούλιο της νεοϊδρυθείσας παράταξης «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία» του πρώην δημοσιογράφου Νικολάι Μπαρέκοφ, όπως και της κεντροδεξιάς Μεταρρυθμιστικής Ένωσης (ΜΕ). 

Ουσιαστικές ελπίδες να μπουν στη νέα Βουλή έχουν επίσης η κεντροαριστερή παράταξη ABV του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας (αλλά και του ΒΣΚ) Γκεόργκι Παρβάνοφ και οι εθνικιστικοί σχηματισμοί «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Βουλγαρίας» και «Ατάκα».