Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την επίτευξη λύσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δήλωσε ο Ποροσένκο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, και υπενθύμισε πως ο ρώσος ομόλογός του είχε προτείνει ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης χθες Τετάρτη και ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δήλωσαν «έτοιμοι για μια άμεση εκεχειρία».

Νωρίτερα σήμερα ο Ποροσένκο και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο Παρασκευή, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα συναντηθεί η λεγόμενη ομάδα επαφής, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη η οποία διαρκεί πέντε μήνες.

Ο ουκρανός πρόεδρος ωστόσο παραδέχθηκε ότι η επίτευξη εκεχειρίας «είναι μια τεράστια πρόκληση» και υπενθύμισε τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο, το οποίο προτείνει εδώ και καιρό ένα ειρηνευτικό σχέδιο: τον έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) —που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Μινσκ—, την απομάκρυνση όλων των ρωσικών δυνάμεων και την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούν οι αυτονομιστές αντάρτες ή η Ρωσία.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ μια τόσο ισχυρή και μεγάλη υποστήριξη», υπογράμμισε ο Ποροσένκο μετά τη συνάντησή του με τους 28 ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επεσήμανε:

«Η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη... η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση».