Τουλάχιστον 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν ώστε να ανοικοδομηθεί η Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή αρχή.

Με βάση την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση ως τώρα για την οικονομική ζημία από τον πόλεμο των επτά εβδομάδων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, το κόστος της ανοικοδόμησης των 17.000 κατοικιών στη Γάζα οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 2,5 δισ. Δολάρια.

Ο ενεργειακός τομέας θα χρειαζόταν 250 εκατ. δολάρια, καθώς ο μόνος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στον θύλακο καταστράφηκε από δύο ισραηλινούς πυραύλους.

Εξάλλου η εκτίμηση της ΠΑ τονίζει ότι ο τομέας της παιδείας θα χρειαστεί τουλάχιστον 143 εκατ. δολάρια για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά είναι αδύνατον να επιστρέψουν στα σχολεία, είτε λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί, ή επειδή στα σχολικά κτίρια φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.

«Η επίθεση στη Γάζα αυτή τη φορά δεν είχε προηγούμενο, η Γάζα επλήγη από μια καταστροφή και χρειάζεται άμεσα βοήθεια διότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν πολύ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγε, ένας Παλαιστίνιος οικονομολόγος και στέλεχος της Φάταχ, της ισχυρότερης παράταξης στη Δυτική Όχθη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα.

Η ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, θα απαιτήσει να τερματιστεί η διένεξη μετά των παλαιστινιακών οργανώσεων και το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα, είπε ο Στάγε, ο οποίος ηγείται του Παλαιστινιακού Οικονομικού Συμβουλίου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (PECDAR), που διεξήγε την έρευνα.