Ακτιβιστές αψηφούν ακόμη και την κόκκινη ζώνη κινδύνου στις περιοχές κοντά από τα εργοστάσιο της Φουκουσίμα και επιστρέφουν για να ταΐσουν και να σώσουν τα ζώα που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους οι ιδιοκτήτες. Tην ίδια στιγμή, όπως λένε με παράπονο ακτιβιστές και πολίτες, η Ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη διάσωση των ζώων που έμειναν στις μολυσμένες περιοχές.

"Κατανοώ τους κινδύνους από την πυρηνική ενέργεια, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για τα ζώα που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και πεθαίνουν κατά βάση από την πείνα”, επισημαίνει η Isabella Gallaon-Aoki μέλος των ακτιβιστών που ασχολούνται με τη διάσωση και υποστήριξη των ζώων μετά το σεισμό στην Ιαπωνία. 

Ιδιοκτήτες των ζώων που με πόνο ψυχής αναγκάστηκαν από τις Ιαπωνικές αρχές να αφήσουν πίσω στις μολυσμένες περιοχές, τον τετράποδο σύντροφό τους, δίνουν στους ακτιβιστές τις διευθύνσεις τους για να τον εντοπίσουν.

Στις γάτες και στους σκύλους τους, είχαν αφήσει τροφή και νερό, αλλά δεν πίστευαν ότι θα έμεναν μακρυά από το σπίτι τους για περισσότερο από ένα μήνα.

Οι εικόνες που βλέπουν οι ακτιβιστές είναι τραγικές, αποστεωμένα και φοβισμένα ζώα, που κρύβονται. Πολλές φορές τα εντοπίζουν από τις πατημασιές τους στη λάσπη, άλλες φορές δεν μπορούν να κινηθούν από την αδυναμία.

Οι ακτιβιστές με μετρητές ραδιενέργειας, ελέγχουν τα ζώα και όσα είναι καλά τα επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους. Ένα χάδι, νερό,τροφή, φροντίδα των πληγών τους είναι η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε εκείνα που δεν μπορούν να μεταφέρουν πίσω στις ασφαλείς περιοχές.