Γαι το θέμα της μετανάστευσης θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον,δηλώνοντας ότι επιθυμεί "την καλή μετανάστευση, όχι τη μαζική μετανάστευση" και προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ως σήμερα υπονόμευσαν κοινότητες στη χώρα κι επέτρεψαν σε εξτρεμιστικά κόμματα να αποκτήσουν μεγάλη επιρροή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ανεξέλεγκτη μετανάστευση που παρατηρείται στη χώρα οδηγεί αυτομάτως σε "δυσφορία και καταστροφή της συνοχής" σε ορισμένες συνοικίες πόλεων αυτής.

Αναμένεται να πει ότι τα προβλήματα σε πολλές κοινότητες απορρέουν από το γεγονός ότι ορισμένοι μετανάστες δεν προθυμοποιούνται να μάθουν αγγλικά και να ενσωματωθούν. Η εξέλιξη αυτή -- αναμένεται να προσθέσει -- δημιούργησαν γκέτο σε ορισμένες πόλεις και επέτρεψαν σε ξενοφοβικά κόμματα όπως το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP, άκρα δεξιά) και άλλες ακραίες οργανώσεις να αποκτήσουν επιρροή.

Κατά πληροφορίες θα υπερασπιστεί την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού να επιτρέπει την εισδοχή ενός περιορισμένου αριθμού ειδικευμένων μεταναστών στη Βρετανία από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα επισημάνει ότι η μαζική μετανάστευση ασκεί πιέσεις στην αγορά ακινήτων και τις υπηρεσίες.

Αναμένεται να δώσει έμφαση στη θέση ότι ο τερματισμός της κουλτούρας των παροχών και η περιστολή της μετανάστευσης είναι "δύο όψεις του ιδίου νομίσματος".

Η κυβέρνηση "δε θα μπορέσει ποτέ να ελέγξει όπως αρμόζει τη μετανάστευση εάν δεν μειώσει την εξάρτηση από την πρόνοια", αναμένεται να πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν φθάσει στο Χάμσαϊρ.

Οι ξένοι εργαζόμενοι, αναμένεται να πει, δεν μπορούν να κατηγορηθούν διότι παίρνουν τις δουλειές εάν το διογκωμένο σύστημα κοινωνικών παροχών σημαίνει πως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν χρειάζεται να εργάζονται και μπορούν να ζουν χάρη στις κρατικές παροχές. Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων των Εργατικών λέγοντας ότι επέτρεψαν την μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στη βρετανική ιστορία.

Μεταξύ 1997 και 2009 στη Βρετανία μετανάστευσαν 2,2 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι από όσους έφυγαν, λέει ο Κάμερον. "Επί πολύ καιρό, η μετανάστευση ήταν πολύ υψηλή", προστίθεται.