Την απάντηση του ΝΑΤΟ στην αυξανόμενη δραστηριοποίηση της Ρωσίας στα σύνορα με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία.

Όπως είπε ο Ράσμουσεν, οι ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη διατήρηση συνεχούς παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan, RAP) της συμμαχίας στέλνει το σαφές μήνυμα πως «το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε και το σχέδιο για τη δημιουργία μίας δύναμης άμεσης αντίδρασης, μεγέθους αρκετών χιλιάδων ανδρών και εξοπλισμένη με αεροσκάφη και οχήματα. Θα πρόκειται «για μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτυχθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και να «αντιδρά σε κρίσεις», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν να στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία, οι ενέργειες της οποίας στην Ουκρανία απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών-μελών του Συμφώνου στο Νιούπορτ της Ουαλίας χθες και σήμερα.

Επίσης ένα μήνυμα στη Μόσχα στέλνει η απόφαση η επόμενη Σύνοδος Κορυφής το 2016 να διεξαχθεί στην Πολωνία, όπως επίσης ανακοίνωσε ο Ράσμουσεν που χαρακτήρισε «πολύ ταιριαστή» την απόφαση να φιλοξενήσει η Βαρσοβία τη Σύνοδο καθώς θα επιδείξει τη δέσμευση της Συμμαχίας έναντι της χώρας αλλά και την «πιο ορατή παρουσία του NATO στα ανατολικά».

Επιπλέον ο Ράσμουσεν διεμήνυσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προχωρήσει η προσπάθεια ένταξης της Γεωργίας στο NATO, ενώ επέμεινε στο ότι καμιά «τρίτη χώρα» δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην εισδοχή οποιουδήποτε κράτους στο Σύμφωνο, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο έμμεση αναφορά στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει για το θέμα η Ρωσία.

Επιπλέον ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι εάν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στις ψηφιακές υποδομές ενός κράτους-μέλους της συμμαχίας, αυτό θα θεωρηθεί επίσης μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της συμμαχίας και πιθανόν θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά μέσα.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια επέκταση της εντολής της συμμαχίας για την αντιμετώπιση νέων απειλών που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υποδομές —χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.ο.κ.— χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα.

«Σήμερα δηλώνουμε ότι η άμυνα των ψηφιακών υποδομών αποτελεί μέρος της κεντρικής αποστολής του NATO να παρέχει συλλογική άμυνα», ανέφερε ο Ράσμουσεν.